KlankKr8-app:

superkr8ig

en vloeiend leren lezen

De KlankKr8-app (voorheen Kosmos Klikker) helpt kinderen letters, klanken en vooral de koppelingen daartussen goed te leren in de vorm van een serious game. Lettervloeiendheid staat hierbij centraal. De verbindingen moeten zó sterk zijn, dat ze de stap naar vloeiend lezen mogelijk maken. De app is een van de onderdelen van het KlankKr8-schoolabonnement.

45

letter-klankkoppelingen
effectief oefenen in de klas

KlankKr8-app

KlankKr8 (voorheen Kosmos Klikker) is dé game voor kleuters die zich voorbereiden op het lezen, beginnende lezers, nieuwkomers én kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het lezen.

Klikkend door een kosmos van letters en klanken en een wirwar van sterrenbeelden vol uitdagingen, trainen kinderen op een leuke manier de basis van het vloeiend lezen.

Een superkr8ige app:

  • Adaptief: De game volgt de prestaties van het kind en past zich automatisch aan bij knelpunten. Zo blijven kinderen gemotiveerd om te spelen.
  • Innovatief: Om het leereffect te versterken gebruikt de game geavanceerde technieken om kenmerken van klanken visueel te maken.
  • Inzichtelijk: Niet alleen in het spel, maar ook in ons online portaal LeerKr8, zijn de prestaties en knelpunten van kinderen inzichtelijk.
  • Aantrekkelijk: De game is ontworpen om de aandacht van het kind vast te houden en het spel telkens weer te willen spelen.
  • Bewezen: de app is het resultaat van tien jaar onderzoek naar letters leren lezen en de inzet van games hierbij.
  • Toegankelijk: KlankKr8 (voorheen Kosmos Klikker) is te downloaden als app en daarmee makkelijk te spelen op de meeste telefoons en tablets.
Bundeling van wetenschap

en didactiek

De KlankKr8-app (voorheen Kosmos Klikker) die in de klas kan worden ingezet, is gebaseerd op meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek. Door de toepassing van deze wetenschappelijke en didactische inzichten in de app, wordt het trainen van letter-klankkoppelingen zeer grondig aangepakt voor een optimaal leereffect. 

De app combineert innovatieve speltechnieken met de didactiek van gerichte expliciete instructie (door een astronaut) met spelend leren. Door het spelelement vinden kinderen het erg leuk om met de app aan de slag te gaan, het lijkt een echte game. Zo trainen ze spelenderwijs de letter-klankkoppelingen. Het spel past zich automatisch aan aan de vordering van het kind. De leerkracht kan in een eigen dashboard in LeerKr8, ons online leerkachtportaal (voorheen de Melkweg) het kind volgen.

Vernieuwend

In de serious game leert een kind grondig de klank-tekenkoppelingen. Het kind krijgt uitleg over klanken en wordt vooral veel blootgesteld aan de koppelingen tussen letters en klanken met als gevolg dat de hersenen hier gevoelig voor worden. Om het leereffect te versterken gebruikt KlankKr8 tevens geavanceerde technieken om kenmerken van klanken visueel te maken. Zo zien kinderen bij de aanbieding van klanken animaties van de uitspraak (de mondbewegingen) en hebben letters een aura passend bij het type klank. Bij de /g/ is bijvoorbeeld een sterke trilling te zien, bij de /v/ een lichte trilling, bij de /f/ een luchtstroom zonder trilling en bij de /p/ een plof.

Ook aandacht voor de lettervorm

Omdat kinderen de koppelingen nog beter leren als ze intensief met de vorm bezig zijn, kunnen ze in de app nu ook de vormen van de letters met hun vinger schrijven. Een raketje geeft aan waar je moet beginnen en begeleidt het kind door de oefening. Als het kind met z’n vinger het raketje beweegt om de letter (of letters) te vormen, laat het raketje een rookspoor achter, zodat je de letter ziet. De eerste keer hoeft het kind de vorm alleen over te trekken en wordt beloond als het dit in een vloeiende beweging doet (zonder de vinger van het scherm te halen). Daarna verdwijnt het voorbeeld en moet het kind het zelf doen.

Lees meer

Onderwijseffectiviteit

Het NRO, dat werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs, heeft onze app geselecteerd als kansrijke effectieve interventie voor het terugdringen van cognitieve achterstanden in het onderwijs.

Meer leren over de wetenschappelijke inzichten ?

Meld je aan voor het gratis online webinar door dr. Sebastián Aravena over het kennismaken met letters en klanken en leren lezen Letters leren: vragen uit de praktijk, antwoorden uit de wetenschap.

Meer over het webinar
dr. Sebastián Aravena

De KlankKr8-app is het resultaat van een unieke samenwerking tussen:

RID-logo
uva-logo
tu-delft-logo
gt-logo
Over Superkr8
Maak kennis met de

KlankKr8-app

Ben je benieuwd naar hoe de KlankKr8-app werkt? Bekijk de video of speel de online demo voor een eerste indruk. Ontdek hoe we de wetenschappelijke inzichten in de game hebben geïntegreerd.

Naar de online demo

Download ‘KlankKr8 op school’

Als je school het KlankKr8-schoolabonnement heeft afgenomen, dan gebruik je de app die speciaal voor scholen en thuisgebruik van leerlingen ontwikkeld is: KlankKr8 op school.

KlankKr8 op school (IOS) KlankKr8 op school (Android)

Ervaringen uit de klas

“De app is eenvoudig en makkelijk in gebruik, de kinderen kunnen de app prima zelfstandig gebruiken.”

“Als intern begeleider heb ik gemerkt dat de kinderen die in de eerste week nog in het oranje gebied scoorden, na een aantal keer oefenen beter werden en voor sommige klanken in het groene gebied kwamen.”

“Kinderen vinden het ontzettend leuk en spelen het liefst vaker dan ze moeten.
Als er bij de ‘inloop’ op elke tafel iets ligt om mee te werken, kiezen ze standaard de app.”

“Alle kinderen willen meedoen en roepen trots:  Juf mijn zonnetje is al zooo groot!”

“Mooi dat zowel luisteren, spreken (nazeggen) en bewegen aan bod komen.”

“De leerkrachtomgeving is ook heel duidelijk! Fijn dat er wordt aangegeven waar ik als leerkracht meer in kan sturen.”

“Het is ook een heel fijn spel voor de kinderen die uitdaging nodig hebben in groep 1.”

LeerKr8, het online leerkrachtportaal

Hoe werkt het?

Bij het schoolabonnement krijg je ook automatisch toegang tot LeerKr8, ons online leerkrachtportaal. Hier vind je alle informatie om verder aan de slag te kunnen gaan. In de video hieronder geven we je alvast een voorproefje van enkele functionaliteiten van het leerkrachtportaal (voorheen De Melkweg). 

Inloggen in LeerKr8

Meer taalkracht

Met KlankKr8 investeer je in een solide leesbasis voor al je leerlingen. KlankKr8 omvat het startprogramma voor groep 2 en onbeperkt gebruik van de KlankKr8-app door alle leerlingen. 

De actuele tarieven vind je op de aanvraagpagina. Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in het bovenschools aanvragen van KlankKr8? Neem dan contact op met ons op. Bel of mail de RID-onderwijsadviseur bij jou in de buurt. Of stuur ons een bericht met je vraag, dan zorgen wij ervoor dat deze bij de juiste persoon terechtkomt. Bellen kan natuurlijk ook: 085 – 7600 175.

Logo Kosmos Klikker
Snel van start

Nadat je KlankKr8 via deze website hebt aangevraagd, ontvang je van ons uitleg over de manier waarop je snel van start kunt gaan in het online leerkrachtportaal LeerKr8.

Heb je aanvullende vragen of loop je ergens tegenaan in het gebruik? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder op weg. 

KlankKr8 aanvragen!
VRAAG KLANKKR8 AAN